Ben je het zat om hormooncrèmes te gebruiken tegen eczeem zonder blijvend resultaat? Misa (19 jaar) heeft met een integrale aanpak eindelijk haar klachten kunnen verlichten.
De zoektocht naar een oplossing
Misa kampte sinds haar vijfde met hardnekkige eczeemklachten. Ondanks meerdere bezoeken aan artsen en langdurig gebruik van hormooncrèmes, bleef haar eczeem steeds terugkomen. Daarnaast worstelde ze met vermoeidheid en had ze moeite met afvallen.
Bij Leef! onderging ze een integraal onderzoek naar haar klachten, inclusief bloedonderzoek naar voedingsallergieën en tekorten aan vitaminen en mineralen. Uit de test bleek dat haar lichaam verhoogde IgG-antistoffen had tegen diverse voedingsmiddelen, waaronder gluten, koemelk, soja, broccoli, zonnebloempitten en knoflook. Hierdoor startte ze met een eliminatie-provocatiedieet.
Daarnaast kreeg ze aanvullende voedings- en leefstijladviezen, zoals intermittent fasting, ademhalingstraining en tips voor stress- en timemanagement.
De eerste resultaten
Na het eliminatiedieet merkte Misa al een duidelijk verschil:
– Minder vermoeidheid (klachtscore van 8 naar 4)
– Minder eczeem (klachtscore van 8 naar 3)
Hoewel ze zich beter voelde, was ze nog niet volledig eczeemvrij en had ze nog weinig gewichtsverlies opgemerkt. Op basis van haar bloedonderzoek startte ze met vitamine B12-druppels, omdat er aanwijzingen waren voor een tekort. Daarnaast kreeg ze tools om haar stressregulatie te verbeteren en werd haar geadviseerd om te stoppen met de anticonceptiepil.
Verdere verbeteringen
Een maand later zag ze opnieuw vooruitgang:
– Haar huid voelde rustiger en minder droog aan.
– Mensen gaven haar complimenten over haar huid.
– Ze voelde zich mentaal sterker en kon beter haar grenzen aangeven.
– Haar vingers werden dunner – een teken dat ze vocht begon te verliezen.
Nog een maand later merkte ze nóg meer positieve veranderingen, vooral na het stoppen met de pil:
– Ze viel eindelijk af.
– Haar huid bleef verbeteren.
– Ze vond een betere balans tussen inspanning en ontspanning.
Hieronder vertelt Misa haar ervaring:
Gedeeltelijke uitslag IgG-voedingstest
Misa’s verhaal laat zien hoe een integrale aanpak, gericht op voeding, leefstijl en gerichte supplementen, een groot verschil kan maken. Wil jij ook van je eczeem, vermoeidheid of gewichtsproblemen af? Kijk wat een persoonlijke aanpak voor jou kan betekenen!
Neem contact op of plan direct een oriënterend gesprek in.
Wetenschappelijke onderzoeken over de relatie tussen voeding en eczeem
Verschillende wetenschappelijke studies hebben de IgG-voedingstest onderzocht in verband met huidklachten zoals eczeem.
Een studie van Lina Tan et al. (2010) analyseerde het serum van 900 patiënten met eczeem en chronische urticaria, evenals 18 gezonde deelnemers. De onderzoekers detecteerden 14 soorten voedselallergene specifieke IgG-antilichamen en ontdekten dat eieren, tarwe en garnalen de meest voorkomende allergenen waren. Bovendien bleek dat een dieet aangepast op basis van de testresultaten een significante verbetering van de symptomen kon opleveren, wat relevant is voor zowel de preventie als de behandeling van allergische huidaandoeningen.
In 2018 onderzochten Y. Liu et al. de relatie tussen kinder-eczeem en specifieke IgG-antilichamen. Hun studie, uitgevoerd bij 216 kinderen met eczeem, identificeerde melk en eieren als de meest voorkomende allergenen. De resultaten suggereerden dat het meten van voedsel-IgG-antilichamen in serum een nuttig hulpmiddel kan zijn bij de diagnose en behandeling van kinder-eczeem.
Een onderzoek van Hu Yine et al. (2015) richtte zich op de rol van voedsel-specifieke IgG-antilichaamdetectie bij allergische dermatosen. Tussen januari en september 2014 werden 181 patiënten met allergische dermatosen en 20 gezonde proefpersonen onderzocht. Met behulp van ELISA werden 14 soorten voedsel-specifieke IgG-antilichamen gedetecteerd. De meest voorkomende allergenen bij verschillende dermatosen, waaronder eczeem, waren eieren, melk, garnalen en krab. De studie concludeerde dat het opsporen van IgG-antilichamen in het serum een belangrijke rol kan spelen bij zowel de diagnose als de behandeling van allergische huidaandoeningen.
Neem contact op voor een afspraak
Een IgG-voedselallergietest, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en praktijkervaringen, biedt een gepersonaliseerde aanpak voor het identificeren en beheren van voedselintoleranties. Heb je last van huidklachten zoals bijvoorbeeld jeuk of eczeem? Dan kan een IgG voedselallergietest een stap naar een klachtenvrij leven zijn. Tijdens een traject bij Artsenpraktijk Leef! krijg je hulp bij de interpretatie van de resultaten en begeleiding tijdens eliminatie en provocatiefase van de voeding.
Neem contact op of plan direct een oriënterend gesprek in.
Bronnen
De Gruyter: Hu, Y., Dai, S., Wang, B., Qu, W., Ashraf, M. A., & Gao, J. (2015). Application of food-specific IgG antibody detection in allergy dermatosis. Medical Science Monitor, 21, 466-469. https://doi.org/10.1515/med-2015-0067
Gulati, A. M., & Mehta, R. D. (2018). Incidence of drug-induced erythroderma in children: A systematic review and meta-analysis. Pediatric Dermatology, 35(3), e164-e166. https://doi.org/10.1111/pde.13541
Tan, L., Zhang, G., Yan, L., Wang, S., & Lu, Q. (2010). Clinical significance of detecting food allergic specific IgG in serum of patients with eczema and chronic urticaria. Journal of Chinese Physician, (12), 466-469. Artigo em Chinês | WPRIM (Pacífico Ocidental) | ID: wpr-389899. Biblioteca responsável: WPRO.