Een gezond dieet is per persoon verschillend. One size fits none. Het is daarom belangrijk om uit te vinden welke voedingsmiddelen gezond zijn voor jouw lichaam en op welke producten je minder goed reageert. Door te ontdekken voor welke voeding je overgevoelig bent, kunnen veel klachten worden voorkomen. Denk aan klachten als buikpijn, hoofdpijn, overgewicht, eczeem of depressie. Hiervoor hoef je niet willekeurige voedingsmiddelen uit je voeding te laten (zoals bijvoorbeeld bij het FODMAP-dieet wordt gedaan), want dat kan leiden tot onnodige en schadelijke tekorten. Het is effectiever om een dieetplan op te stellen met behulp van een IgG voedselallergie bloedtest. Hierbij wordt je bloed onderzocht op de aanwezigheid van IgG antistoffen tegen verschillende voedingsmiddelen.
Hieronder lees je meer achtergrond informatie over de test, de wetenschap en voorbeelden uit de praktijk.
Het is belangrijk om de test onder begeleiding van een ervaren arts op dit gebied te doen voor een juiste interpretatie van de resultaten en advies tijdens het doorlopen van de verschillende dieetfases.
IgG voedselallergie onderzoek
De IgG voedselallergie test is een objectieve manier om te ontdekken voor welke voedingsmiddelen je mogelijk allergisch bent. In het bloed wordt onderzocht voor welke voedingsmiddelen je IgG antistoffen aanmaakt. Deze antistoffen leiden tot ontstekingen op diverse plekken in het lichaam, waardoor je ook uiteenlopende klachten kan krijgen. Diverse granen, zuivel, fruit, noten, groente, dierlijke producten, ei en toevoegingen kunnen worden getest.
Hieronder zie je een plaatje van een gedeelte van het rapport.
Deze IgG voedseltesten bestaan ruim 20 jaar en worden wereldwijd al toegepast in meer dan 40 landen. In mijn praktijk zet ik deze IgG test met regelmaat in als extra hulpmiddel. Het heeft al veel patiënten mogen helpen bij aanhoudende klachten zoals onverklaarde buikklachten/prikkelbare darm syndroom (PDS/IBS), gewichtsproblemen, huidklachten, psychische klachten, menstruatie problemen of hoofdpijn.
Wat is een IgG allergie?
Een allergie is een reactie van het afweersysteem op een stof die voor de meeste mensen normaal niet schadelijk is. Er zijn verschillende soorten allergie types. Deze verschillen in de klachten, het tijdsbeloop, en welke (anti)stoffen het afweersysteem aanmaakt.
Een IgG allergie is een langzame allergie die binnen 3 dagen optreedt. Er worden IgG antilichamen gemaakt die binden aan de trigger. Deze complexen slaan neer in verschillende lichaamsdelen en leiden tot ontstekingsreacties en weefselschade met uiteenlopende klachten tot gevolg. Bijvoorbeeld buikpijn, vermoeidheid, acne, eczeem, gewrichtsklachten, hoofdpijn, somberheid en op lange termijn ook overgewicht. Omdat de klachten langzaam optreden wordt in de volksmond ook wel de term voedingsintolerantie gebruikt, maar officieel klopt deze benaming niet omdat er antistoffen gevormd worden, waardoor je dus spreekt van een allergie.
Er bestaan ook snelle allergieën (IgE-allergie), waarbij je binnen minuten tot uren klachten krijgt als jeuk, galbulten en soms zelfs in shock kan raken. Omdat deze reactie snel optreedt is de trigger ook gemakkelijker te achterhalen. De meeste huisartsen of allergologen testen met name deze IgE-allergieën. De IgG testen worden in de reguliere zorg nog niet standaard voor voeding ingezet.
Wat is de meerwaarde van een gepersonaliseerde IgG voedingstest boven een algemeen eliminatie dieet?
Opsporing van de allergie gaat veel sneller en specifieker
De traditionele manier om voedselovergevoeligheden op te sporen is met een eliminatie-provocatie dieet van een standaard groep voedingsmiddelen die berucht zijn om klachten te veroorzaken. Het FODMAP-dieet is een bekend voorbeeld voor mensen met een Prikkelbare Darm Syndroom. Gedurende 6 weken vermijd je specifieke voedingsmiddelen en daarna herintroduceer je één voor één de voedingsmiddelen. Stel dat je dan klachten krijgt na het eten van brood, dan vermijd je dit product.
Een hele praktische benadering, maar… in brood zitten best wat verschillende voedingsmiddelen. Is het wel nodig om alle broden te mijden? Mis je dan niet onnodig voedingsstoffen? Misschien is het maar één bestanddeel in het brood waar je niet tegen kan. Bijvoorbeeld de tarwe, de gluten, gist of de zaden?
Op het moment dat je exact wilt weten waar je antistoffen tegen maakt en niet onnodig voedingsmiddelen wilt mijden dan is de IgG voedingstest een efficiënt hulpmiddel. Een allergie voor gist komt namelijk veel vaker voor dan gluten. En er bestaan gewoon gistvrije broden!
Diëten zijn minder langdurig en minder belastend
Voordat je start met een eliminatie dieet zie je eerst in het bloed waar je IgG antistoffen voor aanmaakt. Alleen deze potentiële “trigger foods” ga je gedurende een paar weken vermijden. Door deze gerichte benadering bespaar je tijd en is het eliminatie-dieet veel minder belastend.
Motiverend: Makkelijk om gemotiveerd te blijven tijdens een eliminatie-dieet omdat je ziet waar je antistoffen voor aanmaakt
Omdat je gezien hebt waar je antistoffen voor aanmaakt is het veel makkelijker om het eliminatie-dieet vol te houden. De objectieve en gepersonaliseerde meting motiveert je om door te zetten.
Veilig: minder risico op onnodige tekorten
Voeding is er om ons lichaam te voorzien van bouwstoffen. Als je specifieke voedingsmiddelen gaat mijden heb je het risico dat je tekorten krijgt van bepaalde vitamines of mineralen. Door een IgG gestuurd dieet hoef je niet onnodig voedingsmiddelen te mijden, met het risico op tekorten.
Dat klinkt allemaal heel mooi, maar wat zegt de wetenschap?
Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd met de IgG voedingstest op verschillende klachten, zoals overgewicht, migraine, ziekte van Crohn en Prikkelbare Darm Syndroom.
In 2004 liet een gerandomiseerde studie van Atkinson et al. met 150 deelnemers een significante vermindering van darmklachten zien na een IgG gestuurd eliminatie dieet bij mensen met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS). De meest voorkomende intoleranties in deze studie waren melk en gist (>80%) en daarna ei, cashewnoot en gluten (rond de 50%).
Een studie van Wilders et al. uit 2017 laat zien dat een hoge concentratie IgG antistoffen tegen voeding geassocieerd is met overgewicht en meer risico op hart- en vaatziekten.
Een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek van Alplay et al uit 2017 toont aan dat een IgG gestuurd eliminatie-dieet leidt tot significant minder migraine aanvallen.
Een andere dubbelblinde cross-over studie van Bentz et al. uit 2010 laat bij de patiënten met de ziekte van Crohn zien dat ze minder frequent ontlasting en buikpijn hebben na een IgG gestuurd eliminatie dieet.
Er is recent ook een vergelijkend onderzoek geweest tussen een IgG dieet, FODMAP en algemene voedingsadviezen. In 2021 is deze klinische studie gepubliceerd door Ostrowska et al. Deze laat bij 73 patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom zien dat de klachten duidelijk verminderden of verdwenen na een IgG gestuurd eliminatie dieet (p<0.001). Dit dieet was bovendien veel effectiever dan het FODMAP-dieet en voedingsadvies van een MDL arts.
Ruim 1 op de 10 Nederlanders met “onverklaarde” maag-darm klachten krijgen de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom, waarna vaak een FODMAP-dieet geadviseerd wordt. Ook Bohn et al. laat in 2015 in een wetenschappelijk gerandomiseerde studie zien dat er geen verschil zit tussen een FODMAP-dieet en algemene voedingsadviezen. In de praktijk merk ik ook dat er relatief weinig verbetering optreedt, terwijl het dieet wel zeer belastend is.
Dat klinkt ook allemaal heel mooi, maar hoe doet deze test het daadwerkelijk in de praktijk?
1) Eczeem – Brood zonder pit graag
Onlangs kwam Martin op mijn spreekuur vanwege hevige jeuk en eczeemklachten. Via de dermatoloog had hij diverse hormoonzalven gekregen die weinig effectief waren. Hij dacht zelf dat het mogelijk iets met voeding te maken had en dat hij niet tegen brood kon. Uit de bloedtest kwamen echter geen verhoogde IgG antistoffen tegen gluten of tarwe. Wel bleek hij veel antistoffen te maken tegen zonnebloempitten. Eet je zoveel zonnebloempitten vroeg ik? Hij vertelde dat die altijd op zijn brood zitten. Gelukkig zijn er genoeg broden zonder zonnebloempitten, waardoor hij zijn dieet niet drastisch hoefde aan te passen. Daarnaast waren er ook antistoffen te zien tegen verschillende zuivelproducten. De eliminatiefase startte en na 2 weken had hij al geen jeuk meer, kon hij stoppen met de zalven en weer normaal functioneren.
Hieronder zie je een greep uit de bloeduitslag.
In deze video deelt Martin zijn ervaring:
2) Prikkelbare Darm Syndroom – Eindelijk geen kind meer aan (zieken)huis
Er kwam een 17-jarige patiënte op mijn spreekuur. Ze vertelde dat ze al jaren allerlei ziekenhuizen afliep om een oorzaak te vinden voor haar buikklachten. Onlangs waren ze ook in het Wilhelmina Kinderziekenhuis geweest voor diverse onderzoeken, maar helaas zonder resultaat.
Ook zij had het FODMAP-dieet geprobeerd, maar dit hielp niet afdoende. Ze had nog steeds last van buikpijn, een opgeblazen buik, maagzuur en de ontlasting kwam 1 keer per 4 dagen met slijm. Ze had een gevarieerd dieet, met voldoende vochtinname. Gezien de suikerinname heb ik haar op voorhand al een geraffineerde suikervrij dieet geadviseerd. Haar eigen IgG vermoedens waren: brood/pasta en gekruid eten. Bij lichamelijk onderzoek was met de stethoscoop een rustige darmbeweging hoorbaar en doffe klanken tijdens het kloppen, passend bij haar obstipatieklachten. Bij het bloedonderzoek naar IgG antistoffen zijn diverse verhoogde IgG waardes te zien (voor onder andere: tarwe, gluten, gist, koemelk, aardappels, rijst). Ze startte met het eliminatie dieet. Twee maanden later vertelt ze duidelijk minder klachten te hebben. Ze is niet meer misselijk, geen maagzuur, buikpijn, opgeblazen of winderigheid meer. Ze heeft nu één keer per dag ontlasting zonder slijm.
Vervolgens werd er gestart met het provocatie-dieet, waarbij ze één voor één de IgG verhoogde voedingsmiddelen weer ging eten. Weer 2 maanden later vertelt ze duidelijk meer buikklachten te hebben gehad bij melk, tarwe, ui en knoflook. Deze producten zijn nu aangetoonde IgG voedingsallergieën en dienen vermeden te worden voor minstens 1 jaar.
In de tabel hieronder staan haar scores met de klachten vóór (12-12-22) en na (13-2-23) het IgG gestuurde eliminatie-dieet. En een kolom na de provocatie van melk (6-3-2023). Er is een duidelijk effect op de buikklachten te zien en op hoofdpijn.
3) Vermoeidheid – Niet meer poepchagrijnig, moe en zuur
Een 40-jarige vrouw kwam bij mij in de praktijk vanwege aanhoudende darmklachten sinds haar kindertijd en tevens diverse vitaminetekorten. Na het eliminatie dieet merkte ze duidelijk verbetering. Haar eetlust normaliseerde, ze hoeft niet meer elke 3 uur wat te eten, ze was 5.5 kg afgevallen bij een voorheen te hoog BMI. Ze had geen buikpijn meer (klachtscore 6->0), geen zuurbranden, geen opgeblazen buik meer. Haar stoelgang kwam nu één keer per dag in plaats van drie keer per dag, geen diarree en slijm meer. Daarnaast namen haar gewrichtsklachten af, als ook de onverklaarde jeuk. Verder was ze minder vermoeid (klachtscore 6->2) en prikkelbaar, wat zelfs haar kinderen uit de klas opviel en haar partner.
In deze video deelt Matthea haar ervaring:
4) Buikklachten – Nog jong en je wilt wat
Onderstaand verslag is van een 22-jarige man die kwam vanwege aanhoudende buikklachten zo lang als hij zich kan herinneren. Na het eliminatie dieet geeft hij aan helemaal geen (buik)klachten meer te hebben, voelt hij zich fitter, is beter op gewicht en de ontlasting heeft een normale vorm.
“Voor een langere periode had ik last van buikklachten. Ik kwam op het punt dat ik hier wat aan wilde doen. Via mijn moeder kwam ik bij Leef terecht. Ik probeerde met voeding mijn klachten zelf op te lossen, maar dit leek het juist erger te maken. Ik ben zelf al vrij veel bezig met leefstijl, dus ik hoopte dat Danielle mij verder kon helpen met dit probleem. Ik heb de consulten als zeer prettig ervaren. Na het bloedonderzoek werd er veel duidelijk en heeft Danielle een plan voor mij opgesteld. Al snel merkte ik resultaten en mede door Leef! heb ik een leefstijl gevonden, waarbij ik geen buikklachten meer heb! Ik heb daarna nog enkele keren contact gehad met Danielle over hoe het ging. Verdere behandeling was gelukkig niet meer nodig. Bedankt voor alles!”
Meer informatie of benieuwd naar jouw persoonlijke dieet? Maak een afspraak voor de test en begeleiding van een arts
Heb je last van gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndroom, hoofdpijn, huidklachten, vermoeidheid of stemmingsklachten? Dan kan een IgG voedselallergietest een stap naar een klachtenvrij leven zijn. Tijdens een traject bij Artsenpraktijk Leef! krijg je hulp bij de interpretatie van de resultaten en begeleiding tijdens eliminatie en provocatiefase van de voeding. Daarnaast krijg je gepersonaliseerde leefstijl en voedingsadviezen en kunnen we doorpakken op het moment dat verder onderzoek nodig blijkt, zoals bijvoorbeeld onderzoek naar coeliakie of vitamine tekorten. Neem contact op of plan direct een oriënterend gesprek in.
Bronnen
- Böhn L, Störsrud S, Liljebo T, Collin L, Lindfors P, Törnblom H, Simrén M. Diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome as well as traditional dietary advice: a randomized controlled trial. Gastroenterology. 2015 Nov;149(6):1399-1407.e2. doi: 10.1053/j.gastro.2015.07.054. Epub 2015 Aug 5. PMID: 26255043.
- Atkinson W, Sheldon TA, Shaath N, et al. Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut 2004;53:1459-1464.
- Wilders-Truschnig M, Mangge H, Lieners C, Gruber H, Mayer C, März W. IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2008 Apr;116(4):241-5. doi: 10.1055/s-2007-993165. Epub 2007 Dec 10. PMID: 18072008.
- Alpay K, Ertas M, Orhan EK, Ustay DK, Lieners C, Baykan B. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: a clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalalgia. 2010 Jul;30(7):829-37. doi: 10.1177/0333102410361404. Epub 2010 Mar 10. PMID: 20647174; PMCID: PMC2899772.
- Bentz S, Hausmann M, Piberger H, Kellermeier S, Paul S, Held L, Falk W, Obermeier F, Fried M, Schölmerich J, Rogler G. Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. Digestion. 2010;81(4):252-64. doi: 10.1159/000264649. Epub 2010 Jan 30. PMID: 20130407.
- Aydinlar EI, Dikmen PY, Tiftikci A, Saruc M, Aksu M, Gunsoy HG, Tozun N. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. Headache. 2013 Mar;53(3):514-25. doi: 10.1111/j.1526-4610.2012.02296.x. Epub 2012 Dec 6. PMID: 23216231.
- Ostrowska L, Wasiluk D, Lieners CFJ, Gałęcka M, Bartnicka A, Tveiten D. Igg Food Antibody Guided Elimination-Rotation Diet Was More Effective than FODMAP Diet and Control Diet in the Treatment of Women with Mixed IBS-Results from an Open Label Study. J Clin Med. 2021 Sep 23;10(19):4317. doi: 10.3390/jcm10194317. PMID: 34640335; PMCID: PMC8509634