Acupunctuur Utrecht

Home » Behandelingen & Werkwijze » Acupunctuur Utrecht

Wat is westerse medische acupunctuur?

Acupunctuur is een techniek waarbij zeer dunne naalden door de huid geplaatst worden, die gedurende enkele seconden tot maximaal 20 minuten blijven zitten. Hiermee worden diverse processen in het lichaam in balans gebracht zoals: afweersysteem, doorbloeding, vertering, hormoon- en energiehuishouding. Daarnaast kan je lichaam krachtige pijnstillers aanmaken.

Westerse medische acupunctuur (WMA) is een aanpassing van Chinese acupunctuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van de huidige anatomische kennis en wetenschappelijk aangetoonde effecten. Technieken die in medische acupunctuur onder andere gebruikt worden zijn dry needling en electroacupunctuur. Dry needling is een behandelmethode waarbij spierknopen (verdikkingen in spieren) worden aangeprikt zodat deze spier ontspant. Bij electroacupunctuur wordt een acupunctuurpunt via de naald elektrisch gestimuleerd. Dit versterkt het effect van de naald.

Met welke klachten kan ik naar een acupuncturist?

 • Pijn / Ontsteking
 • Hoofdpijn / Migraine
 • Hooikoorts
 • Verstoord afweersysteem
 • Tinnitus
 • Hormonale klachten
 • Verslaving
 • Stress (gerelateerde) klachten
 • Depressie en Angst
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid
 • Maag-darm klachten

Dit zijn de meest voorkomende klachten. Mocht jouw klacht er niet tussen staan neem gerust contact op om te vragen of ik je toch kan helpen. Bij bepaalde klachten kunnen enkele consulten afdoende zijn. Als een klacht regelmatig voorkomt kan het nodig zijn om verder te zoeken naar onderliggende oorzaken of leefstijlaanpassingen voor een duurzaam resultaat. Lees dan verder bij Integrale geneeskunde.

Acupuncturist D Bourne is ontzettend goed in haar werk. Ze denk met je mee, en is erg geïnteresseerd. Een warm persoon waar ik me snel bij op me gemak voelde. Ik had totaal geen gene om haar mijn persoonlijke ongemakken te vertellen. Ik ging onder andere voor de onrust in mijn lijf, en ik ben nu op de momenten dat het kan en mag ontspannen, ook daadwerkelijk ontspannen. Daarbij is mijn nicotine en suiker verslaving flink afgenomen als ook mijn PMS klachten. Voor mij was acupunctuur vrij onbekend terrein maar ik heb er veel aan gehad."

Moniek, 31 jr uit Utrecht – Onrust  

"Danielle luistert naar je en vraagt goed uit wat er bij jou speelt op verschillende levensgebieden. Van daaruit maakt ze haarfijn de vertaalslag naar hoe ze vanuit integraal medisch oogpunt het beste jouw eigen kracht weer kan versterken. Ze gaat met veel zorg en aandacht te werk. Ze checkt goed tijdens de behandeling of je nog comfortabel bent. Ik ben heel blij met de directe en positieve effecten die ik door de behandelingen ervaar. Absoluut een aanrader!"

Nienke, 40jr uit Amsterdam – Spanningsklachten 

"Daniëlle is in staat om bij een klacht met diverse mogelijke oorzaken, vanuit een breed blikveld, vlot en doortastend tot de kern van het probleem te komen. Een kundige arts!"

Bart, 47 jr uit Culemborg – fysieke en emotionele stress, maag-darm klachten 

"Danielle is een super fijn persoon, luistert, vraagt en kijkt verder. Zo adviseerde ze mij om mijn bloed even te laten checken vanwege wat andere klachten, en wat bleek vitamine D tekort. En vergeet niet de herinnering dat de behandeling fiscaal aftrekbaar is, geeft voor mij aan dat ze betrokken en attent is."

Henriette, 25 jr uit Nieuwegein – Nekpijn

"Ik ben bij Daniëlle gekomen voor overprikkeling en een frozen shoulder. Door de accupunctuur werd ik rustiger en werden de klachten van de frozen shoulder ook minder. Ik heb het contact met Daniëlle als bijzonder prettig ervaren. Zij weet wat zij doet, is optimistisch en heeft humor, echt een aanrader dus."

Floor, 55 jr uit Blaricum – Frozen Shoulder

"Ik liep al zeker 3 jaar met lichamelijke spierklachten waarvan ik al verschillende therapieën had uitgeprobeerd. Dit was zonder enig resultaat. Danielle vertelde mij en kwam met het idee bloed te prikken om te zien wat de oorzaak zou kunnen zijn o.b.v. vitamine deficiënties. Ik had diverse tekorten die gelinkt konden worden aan mijn klachten waarbij gelijk gestart kon worden met het aanvullen hiervan. Dit heeft mij enorm geholpen en ik ben nu klachtenvrij. Ik ben nog onder controle en ben erg blij dat mijn klachten nu verholpen zijn."

Rita, 52 jr uit Rotterdam - schouderpijn 

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er tijdens een acupunctuur consult?

Een acupunctuur behandeling bestaat uit het plaatsen van zeer dunne naalden (0.15-0.20 mm) door de huid. Deze naalden doen geen pijn en blijven, afhankelijk van de techniek en het doel, gedurende enkele seconden tot maximaal 20 minuten zitten. Soms is het nodig om het effect te versterken door een naald elektrisch te stimuleren met elektroacupunctuur. Soms kan één behandeling genoeg zijn. Bij chronische klachten is meestal na de eerste behandeling al verlichting, maar kunnen 10-12 behandelingen nodig zijn voor een duurzaam resultaat.

Heeft acupunctuur bijwerkingen?

Er zijn zeer weinig bijwerkingen van acupunctuur.
Er is een kleine kans op een blauwe plek als een klein bloedvat geraakt wordt. Acupunctuur kan sederend werken, waardoor direct autorijden na een behandeling afgeraden wordt. Als je merkt dat je nog wat suf bent, is het verstandig even te wachten voordat je gaat rijden.
Verder is acupunctuur niet geschikt voor mensen met een extreme angst voor naalden. Patiënten met een pacemaker of ICD kunnen acupunctuur krijgen, maar elektrische stimulatie is niet mogelijk.
Verblijfnaaldjes kunnen niet gegeven worden bij patiënten met een kunstmatige hartklep of een verlaagd immuunsysteem vanwege een mogelijk risico op infectie. Verder is het belangrijk om te melden als er lymfeklieren uit de oksel zijn verwijderd of als je een prosthese hebt.

Is er wetenschappelijk bewijs voor acupunctuur?

Acupunctuur is bewezen effectief bij onder andere:

 • Pijnklachten
 • Lage rugpijn
 • Nekpijn
 • Knie artrose (osteoartrhitis)
 • Slaapproblemen
 • Schouderklachten
 • Migraine
 • Spierspanningshoofdpijn
 • Kaakgewrichtsklachten (temporomandibulaire dysfunctie)

Acupunctuur is mogelijk effectief bij onder andere:

 • Hooikoorts
 • Bijholte ontsteking
 • Overactieve blaas
 • Stress klachten
 • Peesontsteking (tendinitis)
 • Heup artrose
 • Postoperatieve misselijkheid en braken
 • Neuropatische pijn bij/na chemotherapie
 • Plasproblemen
 • Hielspoor
 • Opvliegers en nachtzweten na kanker behandeling

Hoeveel behandelingen zijn nodig? En hoe vaak?

Bij kortbestaande klachten kan er na één behandeling al verlichting bemerkt worden. Vaak is er na 4-5 behandeling een blijvende verbetering.

Bij klachten die langer dan 3 maanden bestaan zijn gemiddeld 10-12 behandelingen nodig om een blijvend effect te ervaren. Na 4-5 behandelingen moet er wel een reactie (dan wel verergering of verlichting van de klacht) zijn opgetreden om de behandelingen te continueren.

In de eerste twee weken is het raadzaam om twee keer per week een acupunctuur behandeling te ondergaan, omdat acupunctuur gemiddeld 72 uur lang processen in het lichaam beïnvloedt. Op deze manier kan er sneller een vicieuze cirkel van klachten doorbroken worden zodat het zelfherstellende vermogen van het lichaam het vervolgens op kan pakken. Als dit agenda technisch niet haalbaar is dan is een frequentie van 1 keer per week het minimum voor de eerste 4 behandelingen.

Wat zijn de kosten?

Oriënterend gesprek: gratis
Los consult: 120 euro 
Leef Extra traject: 460 euro (4 consulten) 
Vergoeding mogelijk bij een aanvullende verzekering. 

Vergoedt de ziektekostenverzekering de behandeling?

Geheel of gedeeltelijke vergoeding is mogelijk bij een aanvullende verzekering. Informeer vooraf bij je eigen zorgverzekering. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging AVIG en geregistreerd voor geregistreerd voor acupunctuur (prestatiecode 24104), natuurgeneeskunde en leefstijlgeneeskunde (prestatiecode 24005). Een overzicht van de vergoedingen door de zorgverzekeraars vind je hier. Behandelingen door een arts zijn tevens fiscaal aftrekbaar.

Daniëlle Bourne, MSc. - arts voor integrative medicine, acupunctuur en leefstijl

Graag ga ik samen met jou op zoek naar de achterliggende oorzaken van jouw klacht. Ik probeer je voldoende tools aan te reiken om meer grip te krijgen op je eigen gezondheid. Door mijn diverse achtergrond en bezigheden in onder andere de huisartsgeneeskunde, leefstijlgeneeskunde en acupunctuur kan ik vanuit verschillende invalshoeken onderzoek doen en behandelopties aanreiken. Daarbij vind ik het belangrijk dat de methodes veilig en zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Mijn werkwijze is deskundig, intuïtief en optimistisch. Daarnaast heb ik extra affiniteit met het begeleiden van ondernemers, musici, dansers en hoogbegaafden.

Daniëlle Bourne, MSc. - arts voor integrative medicine, acupunctuur en leefstijl

Graag ga ik samen met jou op zoek naar de achterliggende oorzaken van jouw klacht. Ik probeer je voldoende tools aan te reiken om meer grip te krijgen op je eigen gezondheid. Door mijn diverse achtergrond en bezigheden in onder andere de huisartsgeneeskunde, leefstijlgeneeskunde en acupunctuur kan ik vanuit verschillende invalshoeken onderzoek doen en behandelopties aanreiken. Daarbij vind ik het belangrijk dat de methodes veilig en zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Mijn werkwijze is deskundig, intuïtief en optimistisch. Daarnaast heb ik extra affiniteit met het begeleiden van ondernemers, musici, dansers en hoogbegaafden.

Graag help ik je om jouw optimale gezondheid te vinden en je eigen kracht te versterken.

"Ons lijf heeft een natuurlijke drang om gezond en vitaal te zijn."

"Ons lijf heeft een natuurlijke drang om gezond en vitaal te zijn."

Neem contact op

Stuur een beveiligd bericht (via MijnDiAd)

Samenwerkingen
Aangesloten bij Artsenvereniging Integrale Geneeskunde (AVIG) &  British Medical Acupuncture Society (BMAS) & Microbioom Centre & B12 Institute